Friday, November 25, 2016

Sindrom 'Bangau'ing..,

Sejak kecil saya meminati lagu kanak-kanak yang saya pelajari dari sekolah, teman-teman dan daripada bahan-bahan bacaan. Ini termasuklah lagu kanak-kanak tradisi orang Melayu kita, mahu pun "nursery rhymes" dan lagu kanak-kanak dalam bahasa Inggeris. Lagu kanak-kanak yang paling saya gemari (mungkin hingga masa kini) ialah lagu "Bangau Oh Bangau".

Masih ingatkah irama dan lirik lagu ini? Jika ada yang terlupa, saya perturunkan sebahagian daripada lirik lagu tersebut seperti berikut:- 

Amanah Terbesar Ibu Bapa - Bahagian Akhir

Atau adakah pangkat dan bintang yang berjela-jela dibawa untuk dipersembahkan kepada Allah? Dengan pangkat, kedudukan dan darjat terasa seolah-olah kita sudah jadi orang besar dan terasa  bongkak dengan Allah. Dengan orang miskin dipandang hina. Dengan ulama dipandang leceh. Adakah pangkat dan darjat dapat menebus dosa yang dilakukan di dunia ini. Dapatkah semua ini menyelamatkan diri dari api neraka? Semua ini tidak berlaku di akhirat.

Memelihara anak dengan baik adalah ibadat tetapi bagaimana pula jika disebabkan terlalu sayangkan anak hingga tak sempat solat Maghrib,

Amanah Terbesar Ibu Bapa - Bahagian 2

Begitulah orang dahulu mengambil berat soal pemakanan anaknya. Sebaliknya kita bagaimana? Adakah kita bertanya dari mana buah jambu itu diambil?

Didikan seterusnya yang mesti dilakukan oleh ibu bapa ialah solat. Nabi saw pernah bersabda:

"Perintahkan anak-anakmu mengerjakan solat bila dia berumur 7 tahun dan pukullah dia apabila tidak mengerjakan solat semasa berusia 10 tahun dan pisahkan tempat tidur mereka."

Amanah Terbesar Ibu Bapa - Bahagian 1Anak ialah amanah atau pertaruhan yang Allah amanahkan kepada kita supaya kita menjaga dan memelihara mereka baik mengikut landasan Islam. Ibubapa mesti bertanggungjawab bukan saja di dunia bahkan di akhirat sewaktu berhadapan dengan Allah kelak. Dalam rangka memelihara amanah Allah itu, ibu bapa adalah diwajibkan berusaha dengan bersungguh-sungguh melaksanakan didikan agama. Tegasnya mendidik anak beragama itu adalah wajib hukumnya (bukan setakat pendidikan untuk UPSR, PMR atau SPM), Sebaliknya ibu bapa yang melalaikan tugas amanah ini adalah berdosa.

Rasulullah saw bersabda: "Hendaklah kamu pastikan anak-anakmu belajar agama dan hendaklah kamu baguskan akhlaknya." 

Dialog Sentap Pensel dan Pemadam

Pemadam : Apa khabar kawan?
Pensel : Aku bukan kawanmu.
Pemadam : Kenapa?
Pensel : Kerana aku benci kamu.
Pemadam : Kenapa engkau membenci aku?
Pensel : Kerana engkau suka padam apa yang aku tulis
Pemadam : Aku tak padam melainkan yang salah!