Saturday, December 3, 2016

Adakah Kita Golongan Yang Istidraj ?

Maksud Istidraj

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.Rasullulah s. a. w. bersabda :”Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat(durhaka),ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT.”

(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka. Masih ada juga orang ragu-ragu,

Indahnya Mehnah Kehidupan

Adakalanya kita menatap hidup dengan senyuman, tapi di saat yang lain kita harus menangis…
Dalam hidup ini seringkali kita dihadapkan pada masalah. Problematika kehidupan selalu menghadang siapa saja, tanpa memandang batas usia dan jenis kelamin maupun status sosial.
Hidup kita di dunia merupakan ujian dari Sang Pencipta. Ujian senantiasa mendampingi dan mewarnai kehidupan kita sebagai manusia. Hidup mudah tanpa kesusahan, akan membosankan. Kesusahan yang berkepanjangan, akan mengecewakan.

16 Natijah Zina

BUAT dosa siang malam tidak kira masa. Apa sudah jadi dengan umat Islam kini? Bersolat tetapi berzina. Ketika umat Islam berpuasa dia pula buat kerja laknat.
Ini yang diberitahu kepada saya seorang ibu yang mengadu mengenai anaknya dan aduan seorang isteri dengan perangai suami yang bermalam dan mengaku berzina dengan “kekasih baru.”

Kita Bertanggungjawab 100%

Janganlah kamu mengatakan sesuatu yang kamu sendiri tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati setiap orang kelak di akhirat akan diminta tanggung jawab. [Al-Isra’, 17 : 36]
‘Ali bin Abi Thalhah dari Ibnu ‘Abbas radiyallahu anhu berkata berkenaan “وَلاَ تَقْفُ”, iaitu maksudnya: “Jangan kamu mengatakan”

Apabila Disapa Kegagalan...

Kegagalan? Semua manusia pernah menghadapi kegagalan tetapi dengan jalan yang berbeza. ALLAH SWT, tidak pernah tidak adil. ALLAH berikan dugaan yang lain-lain pada setiap orang. Kesedihan anda? ALLAH tahu.. ALLAH nampak..

Menghadapi kegagalan lalu berputus asa, anda sebenarnya zalim terhadap diri sendiri! Bila disapa kegagalan, anda sebenarnya tidak gagal. Malah sebenarnya anda mendapat perhatian lebih daripada

Komunikasi Blur

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja, seraya berkata, " Ayang, period I dah lewat sebulan, tapi I tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor." 

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang
perkhabaran gembira ini sehingga telah benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini didatangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. 

Jangan Suka Berlagak

Pada suatu masa dahulu, ada seekor lalat sombong yang memikir akan dirinya sangat hebat dan  penting. Pada suatu hari yang cerah, dia terbang mencari-cari teman untuk untuk berborak. Tiba-tiba ternampaklah seekor lembu jantan sedang meragut rumput di padang. 

Dia hendak pergi berborak dengan lembu itu lalu lalat terbang ke arah lembu lalu berlegar-legar di sekeliling kepala lembu. Lembu tidak mempedulikannya dan terus khusyuk

Keindahan Jemari Kita

Pelbagai hikmah dan tafsiran  di sebalik jari anda yang lima yang boleh diandaikan. Cuba erhatikan perlahan-lahan jari anda, Luruskan ke hadapan dalam keadaan terbuka. Perhatikan dengan sesungguhnya. Jangan dipandang remeh perintah wajib untuk bersolat lima waktu. 

Kemudian, perhatikan tangan dengan
meletakkannya di atas meja, . Jari kelingking yang kecil dan kerdil memulakan saf jari

Antara Sahabat, Kawan, Rakan, dan, Kenalan

Seringkali terawang-awang di benak pemikiran kita, beza perbezaan kata antara sahabat, teman, kawan, rakan, dan taulan. Semuanya hanya dapat dibezakan dan ditelusuri secara semantikos dengan intuisi yang tinggi. "A friend in need is a friend indeed!!"

Secara manusiawi, kita hanya ada diri dalam kehidupan fana di dunia ini, tetapi dalam kebersendirian ini, kita masih beruntung sebab memiliki seorang insan lain yang memahami kita, dengan gelaran sama ada

Antara Kosong dan Penuh


Satu hari ketika seorang ayah membeli beberapa gulung kertas bungkusan hadiah, anak perempuannya yang masih kecil dan manja sekali, meminta satu gulung.

“Untuk apa?” tanya si ayah.
“Nak bungkus hadiah” jawab si kecil.

“Jangan dibuang-buang ya.” pesan si ayah, sambil memberikan satu gulungan kecil.
Keesokan harinya, pagi-pagi lagi si kecil sudah bangundan membangunkan ayahnya, “Yah, Ayah……..

Di Bumi Itu...


Petang kelmarin ibu saya telah mendapat satu panggilan dari kampung yang mengkhabarkan berita kematian salah seorang saudara kami. Oleh sebab beberapa kekangan, ibu saya hanya boleh pulang untuk ziarah keesokan pagi. Saya berniat untuk ikut kerana inilah satu-satunya peluang untuk saya saksikan sendiri 'persembahan' berakhirnya sebuah kehidupan seorang manusia. Pengalaman saya sendiri menziarah orang meninggal hanya baru
dua kali seumur hidup maka saya rasakan agak rugi jika melepaskan peluang untuk mengambil iktibar dan pengajaran. Pada mulanya, ibu

Jerawat Oh Jerawat


Bagi sesiapa yang ada jerawat, boleh cuba amalkan petua-petua di bawah. Semoga bermanfaat. Editor pernah mengamalkan petua 2 hasil nasihat ibunya. InsyaAllah berkesan. Namun andai ada sahabat doktor atau pelajar perubatan atau sesiapa sahaja yang ingin kongsikan ilmu mereka berkenaan petua ini, dipersilakan.

Petua 1

Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak. Sebelum tidur, sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda.
Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara . Esoknya, ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas.